Üdvözöljük

Látnivalók

Béla térA város szíve a Béla tér, mely kiindulópontunk lehet sétánk során. A teret az 1805-ben épült copf stílusú templom őrzi, melynek nevezetessége, hogy Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Szemben a pestisjárvány szomorú emlékét őrző Szentháromság-szobor, körülötte autóforgalom hullámzik. A teret a Városháza épülete nyugatról, a régi Vármegyeháza keletről zárja le. Ugyanitt kerülnek bemutatásra az I. Béla király által alapított, 1061-ben emelt monostor romjai, mely köré rendház és vár épült. A kereszténység megszilárdításában fontos szerepet játszó I. Béla szobra egyébként a róla elnevezett téren látható. A Vármegyeháza ma hivataloknak és a levéltárnak ad otthont, utóbbiban kiállítások tekinthetők meg.

KilátóHa tehetjük, érdemes egy pillantást vetni Szekszárdra madártávlatból, a Kilátóhoz egy kellemes sétával vagy néhány perces utazással juthatunk fel.


Babits házBabits Mihály szülőháza. A 20. századi költészet kiemelkedő alakjának és családjának két évszázada álló épülete méltó hajléka lett a város nagy szülötte után fennmaradt emlékeknek. Újabban a város többi nagy szülöttének - Baka István, Csengey Dénes, Mészöly Miklós - hagyatéka gazdagítja a múzeumot.

MúzeumA Wosinsky Mór Múzeumban tárlatvezető várja a környék régészeti leleteit, a mesterségek hagyatékait és más értékeket bemutató kiállítások látogatóit. A megyei levéltár (alapítva 1727-ben) és a múzeum egyben a történetkutatásnak is műhelye, honismeretet gazdagító könyvkiadással

GemencA Gemenci erdő az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 áprilisától nemzeti park. Rendkívül sűrű, dús ártéri vegetáció varázsolja egyedülállóvá az erdőt, amit bozótosok, tisztások, holtágak és belső tavak tesznek még változatosabbá. A vadregényes ártéri erdő felfedezhető egyénileg gyalogosan és kerékpárral, szervezett szakvezetéses túrákon, kisvonattal, hajóval, katamaránnal, kenutúrákon és lovaskocsival. A Gemenci erdő a kijelölt turistautakon, tanösvényeken szabadon látogatható.

Kézművesek:

Petrits MézeskalácsPetrits Mézeskalács Múzeum.
A Petrits familia 1825 óta mesterkedik a mézeskalács készítésen, a gyertyaöntésen és foglalkozik a cukorka készítésével. A Mézédes Emlékeink Múzeumot Andrásfalvy Bertalan nyitotta meg 2003 nyarán, ahol a látogató a három különleges mesterségnek hagyományait és eszközeit csodálhatja meg.
A múzeum állandó kiállításai bemutatják a mézeskalács készítésének történetét, a cukorkák, szaloncukrok készítésének módját és a húzott valamint csurgatott gyertyák gyártásának technológiáját. A múzeumban rendszeresen tartanak mézeskalács díszítési foglalkozásokat, amikor a látogatók maguk is kipróbálhatják kreativitásukat és kézügyességüket.

7100 Szekszárd, Munkácsy u.8/a.
www.mezeskalacs.hu - mézeskalácsportál
E-mail: petrits@mezeskalacs.hu
Wap: www.mezeskalacs.hu/wap/index.wml

Csúcs Endre Keramikus mester - népi iparművész
7100 Szekszárd, Prantner u. 1. Tel/Fax: +36-74/316-017
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 14-19 óráig.

Törő György és Töttösi Attila fafaragó népi iparművész
7100 Szekszárd, Bátaszéki út 40.
famuvesseg@famuvesseg.hu
www.famuvesseg.hu

Nepp Dénes szíjgyártómester - népi iparművész
7100 Szekszárd, Széchenyi u. 16.

Dr. Apátiné Csapó Anna - sárközi hímzések.
Tel:74/318-337

Pincék, borházak:

Aranyfürt
Benedek Pince
Bodri Borház
Bogár Tanya
Borok Háza
Brill Market
Dúzsi Tamás Pincéje
Eszterbauer és Pálinkás Pince
Fekete Pince
Ferenc Pince
Frankos Borház
Fritz Borház
Garay Pince
Grünfelder és Czéh pincészet
Gyalog Pince
Heimann Birtok
Margit Pince
Mészáros Borház és Pince
Merfelsz Pince
Németh János Pincészet
Papa Borozója
Ribling Pince
Sárosdi Pince
Szekszárd Rt. Pincészet
Szent Gaál Rt. Pincészete
Tringa Pince
Takler Pincészet
Vesztergombi Pince
Vida Családi Borbirtok

Puttonyos Vendégház Szekszárd